utorak, 16. siječnja 2018.
KARAMEL ŠTANGLICE NAJBOLJE DO SADA
Sastojci
350 g šećera
500 ml mlijeka
350 g mljevenih pečenih oraha
350 g mljevenog keksa (plazma, petit)
100 g bijele čokolade
1 pakovanje rozen korica (od 8 korica)
Za glazuru:
100 g čokolade za kuhanje
2 kašike ulja
Priprema
Orahe najprije prepecite u rerni,ne duže od 10-ak minuta na 180 stepeni. Zatim ih sameljite kao i keks. Sipajte šećer u neki lonac sa što debljim dnom, stavite ga na šporet, pa onda lagano topite šećer na srednjoj vatri uz stalno mješanje dok se ne otopi i karamelizuje. Budite oprezni da vam karamel previše ne potamni jer će onda imati gorak ukus. Ukoliko vam ostane par grumenova neotopljenog šećera a vaš karamel je dostigao zlatno žutu boju,slobodno ga skinite sa vatre i nastavite mešati. Karamel zadržava toplotu, pa će se ostatak otopiti. Sada na karamel uspite mlijeko.
Upozoravamo vas da će ključati karamel ali se momentalno ponovo stegne. Kada se otopilo, u karamel mlijeko izlomite bijelu čokoladu i dodajte margarin, pa miješajte da se sve lijepo otopi. Kad se sve otopilo, šerpu skinite sa vatre i uspite mljevene orahe i keks, pa dobro izmešajte fil. Neka se fil prohladi 5-10 minuta, pa filujte korice. Na jednu koricu ide ukupno 7 kašika fila, ovo je bitno kako bi slojevi bili iste debljine. Napomena : morate biti brzi prilikom razmazivanja fila jer se brzo hladi. Gornja korica se ne maže, tako da mažete samo 7 korica. Na gornju koricu morate da stavite foliju i malo je opteretite je nekim plehom, pa tako stavite u frižider da se stegne, najbolje preko noći. Za glazuru je potrebno da otopite čokoladu sa malo ulja uljem i kad se prohladi prelijte kolač i poravnajte. Vratite u frižider da se glazura stegne.
Izvor:coolinarka.com
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
0 komentari:
Objavi komentar