Sastojci
70 dag mljevene junetine
30 dag mljevene svinjetine
7 većih paprika očiščenih(6 za punjenje)
2 srednje tikvice
5-6 žlica riže, u zamjenu je super i ječam-ričet (kuhano)
3 žlice ulja
3 veće glavice luka sitno skosanog
1-2 jaja
7-8 dcl bistre mesne juhe ili u zamjenu -za umak
2 podravka goveđe kocke-za umak
pire od rajčice..ili izmiksani svježi paradajz
2 2 čena češnjaka
1 žlica pirovog brašna (dinkel) ili gustina..ako želite za umak
sol, papar
2 dcl kiselog vrhnja
1 list celera i lovora za umak
1 velika žlica peršunovog lišča sitno sjeckano
Priprema
1.
Pripremimo 6-7 paprika (napravimo otvor kod peteljke,očistimo od sjemenki , operemo ovisi o veličini paprike a jednu papriku sitno iskosamo kao i luk (kapulu).. Tikvice dvije očistimo tako da svaku tikvicu prerežem na 3 dijela i izdubim samo s jedne strane..Dobijemo 6 tikvica.. Ovo što od tikvica od sredine ostane stavim sa strane i kad napunimo paprike pomješam sitno kosanu sredinu tikvica i dodam u ostatak mljevenog mesa..Meso kupim u komadu i doma sameljem na šarloti i junetinu i svinjetinu suigurnija sam..
Tako u jednom kuhanju dobijem punjene paprike, tikvice i čufte a čufti ispadne oko 10-12 komada ovisi o veličini..
2.
Priprema nadjeva za papriku i : Na masnoći prepržiti sitno kosani crveni luk, nasjeckanu sitnu papriku i mljeveno meso..dinstamoo ... Prohladimo, pa dodamo rižu ili ječam( ričet ili orzo) jaje te ostale sastojke.. jaje, češnjak, par žlica goveđe juhe, sol, papar svježe mljevenu slatku crvenu papriku,...Nadjev neka odstoji nekih pola sata u frižideru da se sastojci prožmu.. Napunimo paprike i stavimo u duboku zdjelu..dodamo tikvice i čuftice... Prelijemo umakom ... Kuhamo nekih 20-tak minuta dok zakipi.. I onda preselimo i zapećemo još u pećnici 1-1,5 sata.. Tikvice stavimo sa strane i prije izvadimo jer su osjetljivije
Punjenje tikvica: Ostatak nadjeva kad smo napunili pomješamo sa sitno skosanim mesom od tikvica i punimo tikvice koje smo izdubili s jedne strane.. Ostala smjesa nam služi za čufte..
ČUFTE: Njih prepržimo naglo sa svih strana na preostaloj masnoći da se drže čvrsto u umaku..
Znači u zdjelu širiju ili npr.u kikiriki posudu npr kao ovdje posložimo paprike sa jedne strane okrenute otvorom prem gore, tako do njih i tkvice sa otvorom prema gore i popunimo čuftama preprženim..praznine u posudi...
Prelijemo sa mesnom juhom ili vodom u koju smo ubacili dvije mesne goveđe kocke Podravka ako nemamo mesne juhe tj. temeljca.
3.
Paprike kuhajte sa tikvicama i čuftama prekrivenih umakom kao i za sarmu......
Umak od paradajza: Znaći prekriveno prelijemo ili temeljcom ili sa vodom u kojima smo razmutili govedsku Podravka kocku, malo vegete , soli i papra po želji i izmiksani svježi paradajz i paradajz iz tube.. i ostatak kapule sa sitno kosanom paprikom što je ostalo od dinstanja nadjeva... Dodam listić celera i 1 lovorov list
No kuham ih cca 30minuta da zakuhaju i poslje stavim u pećnicu da se krčakju oko 1-1,30h.. Ne stavljam zapršku nego zato stavim više kapule, pa dobijem na gustoći...Ili ako nekad onda stavim razmućeno pirovo brašno .. malo tekućine i vrhnja izmješati u i ubaciti u umak..
Posluživanje
Ovako pripremljenu papriku imamo po ljetnim vručinama i po 3 dana...Paprike, tikvice i čufte možemo služiti uz pire krumpir a za promjenu i čufte uz njoke ili široke rezance.. Sa strane je fino služiti uz kiselo vrhnje i uz neku salatu.. Znam napraviti više i jedan dio paprika već pripremljenih spremim u škrinju i zimi se širi zanosni miris kuhinjom od punjenih paprika.. No važno je da meso mljeveno ne smije biti prije toga zamrzavano.. Naime uvijek sama meljem meso doma, pa sam nekako sigurnija...
Dobar tek!!!
https://www.coolinarika.com
0 komentari:
Objavi komentar