Subscribe:

utorak, 3. listopada 2017.

Sataraš, tradicionalno, hercegovačko jelo! Omiljeno jelo!



Stari recept, koji je naslijedila moja mama od pokojne bake, pravim često, sjetivši se, uvijek, sretno provedenog djetinjstva u poljima rajčica, paprika i ostalog povrća i voća (smokava, grožđa…) i dolaska umornih težaka ( odlazili raditi u polja prije izlaska sunca) na užinu, (kasni doručak, oko 11h) sataraš sa purom i tako okrijepljeni omiljenim jelom, odu na zaslužan odmor do ručka !




SASTOJCI
6 glavica luka
5-6 paprika
1 limenka pelat "Podravka", od 800 gr
1 ljuta papričica
začini ulje, sol, papar

 
PRIPREMA
1.
# Luk očistiti, prepoloviti i svaku polovinu rasjeći po dužini kako bi se dobili tanko narezani prepolovljeni polumjeseci luka, staviti u posudu sa uljem i pržiti miješajući desetak minuta, malo posoliti da luk pusti svoj sok i kad se smekšao, dodati 1/2 vode, promiješati i kad voda ispari ponoviti dodavanje vode još dva puta;
2.



 
# za vrijeme prženja i dinstanja luka, očistiti paprike, izrezati ih na kockice i dodati luku pred kraj trećeg dodavanja vode, promiješati i još pržiti desetak minuta, dok paprike omekšaju, promijenu boju, a lukpostane lijepa gusta smjesa;
3.
# dok se paprike prže, rajčice iz pelata sitno nasjeckati i zajedno saa umakom dodati u posudu, smanjiti vatru, dodati ljutu papričicu, papraa i ako treba, još soli, promiješati i nek se dinsta sve zajedno desetak minuta;
pred kraj provjeriti, slanoću, papreenost i ljutinu i povući po sredini posude žlicom, ako se pojavi samo umak sa masnoćom, beez imalo vode, znak da je sataraš dovoljno upržen i skidati sa vatre;
4.
,# u međuvremenu se skuha paleentai vrijeme za serviranje, ttko uz to voli malo feta sira i čaša crnog vina!
Posluživanje
Ovo pravo ljetno jelo se pravi od mesnatih, zrelih rajčica, ali kako svi obožavamo sataraš, pelati “Podravka” su im super zamjena!
Umjesto prave pure i palenta je super!

http://www.coolinarika.com/



0 komentari:

Objavi komentar