Subscribe:

nedjelja, 7. svibnja 2017.

Trava iva biljka za liječenje mnogih bolesti



Trava iva (teucrium montanum) je biljka koja se za liječenje mnogih bolesti koristi još od doba antike. Raste po krševitim mjestima, brdima i planinama, obično na kamenitom tlu. Poznaje se po malim i okruglim poleglim busenovima.




U narodu je poznata i kao gorski cmilj i dubčac, a iskusni travari cijene je kao zlato. Ne bez razloga, jer po starom narodnom vjerovanju trava iva pomaže čovjeku da se poslije duge bolesti oporaviti i mentalno i fizički.

Pored toga, dug je popis bolesti koje ona liječi, a koliko je pouzdana, govori i stara izreka: “Trava iva od mrtva pravi živa“. Cvjeta od srpnja do rujna. Nadzemni dio biljke se odavno koristi u fitoterapiji, a skuplja se u vrijeme cvatnje. Pravilno branje trave ive podrazumijeva da lisnate cvjetne vrhove grančica režete oštrim škarama i brzo ih sušite na promaji da bi se sačuvala boja i miris. Preporuka je i da gdje god da je berete, barem trećinu cvjetova ostavite netaknute.

Ova aromatična biljka sadrži eterično ulje, tanin, holin, saponine i gorke tvari. Koristi se preventivno za jačanje imunološkog sustava, a odličan je izbor i za one koji su izloženi stalnom stresu. Izuzetno je gorkog i oporog ukusa, au narodnoj medicini pokazala se kao pouzdana za liječenje probavnih i dišnih organa, smatra se da pomaže i kod tuberkuloze pluća. Zbog gorkih tvari nezamjenljiva je kod mnogobrojnih bolesti želuca, a olakšava i nadutost trbuha. Svojim antiseptičkim djelovanjem uništava patogene mikroorganizme, odstranjuje štetne tvari u crijevima i želucu. Također je djelotvorna kod bolesti usta i grla, raznih infekcija, gljivica i afti.

Čaj trave ive liječi grčeve i čisti krv

Upotrebljava se i protiv svih vrsta groznica, ali i kao pomoć u liječenju šećerne bolesti. Tinktura od ove biljke pomaže kod hemoroida, bolesti jetre i žuči jer potiče stvaranje i protok žučne kiseline. Kao kupka povoljno djeluje na kožu, naročito kada je riječ o ranama i raznim promjenama na koži. Vrlo je popularna u obliku balzama za ublažavanje reumatizma. Kako za ovu travu fitoterapeuti kažu da je univerzalni lijek, prema nekim tumačenjima može djelovati: protiv bakterija i gljivica, kod bolesti želuca, smanjuje upale, jak je antioksidans, vraća raspoloženje u depresiji, regulira probavu, izbacuje višak tekućine iz organizma, pomaže kod hemoroida i šećerne bolesti, čisti organizam.



Recepti

Čisti krv

Žlicu suhe i usitnjene trave ive preliti sa 250 ml kipuće vode, poklopljeno kuhati dvije minute i nakon 15 minuta procijediti. Dnevno piti 3 puta po šalicu svježeg nezaslađenog čaja, prije glavnih obroka.

Protiv hemoroida

Dvadeset grama biljke potopite u 100 ml konjaka. Ostavite da stoji dva tjedna. Protiv bolesti žuči ili hemoroida pije se tri puta dnevno po 20 kapi ove tinkture.

Za jačanje imuniteta

U litar crnog vina potopite 20 grama trave ive i ostavite stajati osam dana. Pije se po jedna čašica tri puta dnevno, prije jela. Možete probati i ovaj recept: osušenu ivu sitno samljeti u mlinu za kavu. Uzimajte jedan do tri grama prije jela.

Izvor: kucnilekar.com

0 komentari:

Objavi komentar