Subscribe:

četvrtak, 11. svibnja 2017.

Kako se koristi domaće kiselo mleko kao lek



Kiselo mleko je sigurno jedna od najboljih namirnica koju možete priuštiti sebi i svojoj porodici. Iako se za njega verovalo da je u pitanju „pokvareno mleko“, zapravo je reč o proizvodu koji je veoma ukusan, dugotrajan i zdrav. Za ljubitelje ove osvežavajuće namirnice posebnu radost predstavlja činjenica što može da se kombinuje sa raznim ukusima i jelima, a posebno sa voćem i slatkišima.

Tako u nekim zemljama ono predstavlja svojevrsnu zamenu za sladoled, iako kiselo mleko kalorije sadrži u znatno manjim količinama. U nastavku teksta saznajte za šta je sve dobra ova namirnica, koje su njene zdravstvene beneficije, na koje sve načine može da se upotrebljava, kao i koja su to jela koja se spremaju sa kiselim mlekom, a da će vam se sigurno svideti.




Lekovita svojstva kiselog mleka su izvanredna

Uopšteno gledajući kakva kiselo mleko lekovita svojstva poseduje, možemo reći da je u pitanju pravi prirodni zaštitnik organizma od raznih bolesti.

Pre svega, ono se lako probavlja u našim crevima, stimuliše proces pražnjenja i, što je najvažnije, reguliše prirodan balans bakterija i crevne mikroflore. Upravo se zbog svega navedenog preporučuje protiv zatvora kao najefikasniji lek protiv ovog problema.

Proteini, kojih u ovom mlečnom proizvodu ima u izobilju, veoma lako se apsorbuju u naš organizam. Stoga je ovo jedna od glavnih namirnica koja se nalaze u ishrani sportista i rekreativaca. Sa druge strane, ugljenih hidrata ima oko 3 do 4 posto, što je mala količina.

Kao što smo već napomenuli, kiselo mleko sadrži kalorije u zanemarljivim količinama, tako da ga bezbedno mogu koristiti i osobe obolele od dijabetesa, a posebno je preporučljivo za one koji žele da regulišu telesnu težinu.

Naučna istraživanja dokazala su da redovna konzumacija ovog mlečnog proizvoda sprečava bolesti kardio-vaskularnog sistema. Kiselo mleko kao lek za srce od davnina se koristi u zemljama istočne Evrope, jer je poznato da štiti krvne sudove od nagomilavanja lošeg holesterola i pomaže njegovo uklanjanje iz organizma.

Efikasno prirodno sredstvo protiv opekotina

Nega i lečenje posledica opekotina kože predstavlja veliki problem koji je bolan, a neretko i skup. Bez obzira da li su u pitanju one nastale u kući ili van nje, naročito zbog dugog boravka na suncu, za sve njih postoji jedinstveno i prirodno rešenje.

Kiselo mleko protiv opekotina je pravi i jedini izbor ukoliko želite brzo i efikasno da uklonite ove probleme, a da ujedno osetite i momentalno olakšanje. Sve što je potrebno jeste da ovaj proizvod nanesete na delove kože koji su iritirani ostavite da se osuši.

Po potrebi možete da ponovite ovaj proces, sve dok ne dobijete željeni rezultat. Stoga je kiselo mleko protiv opekotina često glavni saveznik svih turista koji provode dosta vremena na suncu na plažama.

U celini, kada posmatramo kiselo mleko za zdravlje i njegova lekovita svojstva, možemo dodati i činjenicu da je ova namirnica prirodni antibiotik koji jača naš imunitet i čuva nas od raznih bolesti, posebno prehlade i gripa. Pored toga, pospešuje eliminaciju toksina iz tela, pa nas čuva i od težih oboljenja.

Osobe koje imaju problema sa paradentozom svakako trebaju da konzumiraju veće količine kiselog mleka. Zbog visoke koncentracije kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, ova namirnica predstavlja prirodan lek koji će da štiti, jača zube i spreči njihovo ispadanje.

Osim toga, kiselo mleko kao lek može da se koristi za zaceljivanje lomova kostiju, pošto pospešuje i ubrzava oporavak.

Dijeta sa kiselim mlekom za zdravo mršavljenje

Kada je u pitanju kiselo mleko za mršavljenje, može se reći da je ono veoma efikasno i da donosi prilično impozantne rezultate. Ona traje najviše dve nedelje i nakon toga je potrebno napraviti pauzu od dva meseca nakon čega možete da je ponovite. Tokom ovog perioda možete oslabiti oko 4 do 6 kilograma.

Ono što treba da znate jeste da dijeta sa kiselim mlekom predstavlja restriktivan režim ishrane i da ne treba da se drži duže od dve nedelje.

Tokom njenog trajanja treba da se pridržavate zlatnog pravila koje glasi: svakog dana trebate da konzumirate najviše 500 gr ovog proizvoda. Ovu količinu možete da rasporedite po obrocima onako kako vi želite i kako vama najviše odgovara.

Posebnu pogodnost kiselo mleko dijeta ima u tome što se bazira na voću, tako da nećete biti uskraćeni za dozu vitamina, minerala i prirodnih šećera.

Doručak

Za početak dana, možete da pojedete kombinaciju kiselo mleko sa malinama, uz šoljicu zelenog čaja ili uz čašu od soka od ceđene pomorandže.

Ručak

Glavni obrok započnite sa aperitivom u vidu šolje biljnog čaja (preporučujemo onaj od aronije). Potom možete da pojedete supu od kiselog mleka i krastavaca. Za glavno jelo pripremite 100 grama kuvanog mesa, a najbolje da to bude piletina jer je bogata proteinima. Uz to poslužite salatu od krastavaca, paradajza i uz dodatak bilja po vašoj želji. 20 minuta nakon ručka popijte jednu čašu tople limunade, ali obavezno bez šećera ili bilo kakvih zaslađivača.

Užina

Tokom popodnevnih sati može da se javi osećaj gladi. Da biste to sprečili, spremite šejk od kiselog mleka i paradajza. Po želji, možete da dodate i malu količinu senfa kako biste obogatili ukus.

Večera

Za kraj dana, pripremite sebi jednu šolju čaja od kamilice (bez šećera). Nakon toga pojedite skuvanu boraniju uz domaće kiselo mleko, sa dodatakom kuvane šargarepe. 20 minuta nakon večere popijte jednu čašu tople limunade, takođe bez zaslađivača.

Kako napraviti kiselo mleko na starinski način

Verovatno ste se zapitali kako se pravi kiselo mleko kod kuće, pošto su ga naše bake i majke često pripremale. Ukoliko ne želite da kupujete gotov proizvod, daćemo vam jednostavan recept za pravljenje ove ukusne mlečne namirnice.




Od sastojaka vam je potrebno:

2 litre domaćeg punomasnog mleka (kravljeg),
1 čaša kisele pavlake.
Priprema recepta:

Navedenu količinu mleka skuvajte i sklonite ga sa vatre da se malo ohladi, pri tom odmah odvojite 1 decilitar mleka koje ćete pomešati sa kiselom pavlakom u zasebnoj posudi.

Ostavite da se sve ohladi, a potom postepeno sipajte prohlađeno mleko u kiselu pavlaku.

Veoma je važno da svo vreme mešate smesu kako bi se što bolje sjedinila i da ne bi imala grudvice.

Nakon toga, poklopite posudu poklopcem i uvijte je u veću kuhinjsku krpu.

Bitno je da šerpa odstoji barem 6 sati na toplom mestu, nakon čega ga možete otkriti, odložiti u frižider i služiti po želji.

kiselo mleko kao lek

Ovako pripremljen recept za kiselo mleko je pun pogodak, dobićete izuzetno zdrav napitak, koji je poželjno svakodnevno konzumirati.

Idealna je namirnica za negu lica

Verovatno niste znali za činjenicu da je kiselo mleko za lice i kožu jedno od najboljih rešenja kada je u pitanju nega i kozmetika. Podelićemo sa vama jednostavan recept za čišćenje lica koji datira još iz doba antičke Grčke, koji su pripadnice lepšeg pola primenjivale i koji je zaslužan za njihovu čuvenu lepotu.

Kako se priprema:

Za početak, potrebno je da umijete lice neutralnim sapunom i isperete mlakom vodom. Nakon toga, uzmite jedan peškir, natopite ga ispod mlaza tople vode i stavite ga na lice da odstoji do pet minuta. Nakon toga ga uklonite, a na lice nanesite u količini od pola šolje. Nežno prstima rasporedite po celoj površini kože, a možete i da izmasirate predeo oko očiju. Ostavite da deluje oko pet minuta i posle toga isperite vodom.

Ovaj tretman ponavljajte do tri puta nedeljno. Time ćete se osloboditi svih nakupljenih nečistoća, a koža lica će biti lepša, sjajnija, zategnutija i nećete imati tamne fleke oko očiju. Kiselo mleko za lice je pravi izbor za vas ukoliko ste zainteresovani za prirodnu kozmetiku

Najbolji recepti sa kiselim mlekom

Kako je u pitanju zdrava namirnica koja je nesumnjivo deo naše tradicionalne kuhinje, podelićemo sa vama recepte za jela koja ćete sigurno zavoleti.

Pita sa kiselim mlekom recept

Od sastojaka je potrebno:

pola kg kora za pitu
4 jajeta
1 dl mleka
1 puna kašika soli
700 gr kiselog mleka
100 ml suncokretovog ulja
oko 50 ml vode

Priprema: Jaja i so umutite sa mlekom, pa zatim dodajte polovinu mere ulja. Dobro izmutite mikserom da se sjedini u masu. Tepsiju podmažite preostalom količinom ulja i ostavite sa strane da tako odstoji.

Nakon nekoliko minuta uzmite kore i stavite ih u pleh i svaku premažite sa smesom koju ste prethodno spremili. Potrudite se da vam ostane dovoljno fila kako biste i gornju koru premazali. Nakon toga izbušite pitu sa nožem na nekoliko mesta i polijte vodom. Rernu zagrejte na 200 stepeni i pitu pecite oko pola sata.

Nakon toga pita sa kiselim mlekom je sprema i možete da je služite toplu uz šolju ovog zdravog mlečnog proizvoda.

Baklava sa kiselim mlekom

Od sastojaka vam je potrebno:

½ kg kora za pitu
4 jajeta
250 ml suncokretovog ulja
1 prašak za pecivo
150 g samlevenih oraha
100 g mlevenog keksa

Priprema: Jaja i šećer dobro umutite i dodajte im svu količinu kiselog mleka, a zatim ulje i prašak za pecivo. Podmažite pleh sa uljem i u njega slažite koru po koru, a između donje dve mažite prethodno pripremljen fil i pospite mlevene orahe i keks. Važno je da gornje dve kore ostavite prazne. Možete nožem da izrežete baklavu na kocke ili rombove i pospete sa malo ulja.

Stavite u rernu koju ste ugrejali na 200 stepeni i ostavite da se peče oko pola sata. Za to vreme pripremite šerbet od ½ kg šećera i 250 ml mineralne vode.

Kuvajte ga dok ne dobijete željenu gustinu. Ovako pripremljen sirup prelijte preko baklave kada je izvadite iz rerne i ostavite da dobro upije. Po želji, ukrasite je sa tanko isečenim kolutovima limuna.

Krofne sa kiselim mlekom recept

Od sastojaka vam je potrebno:

4 jajeta
320 gr pšeničnog brašna
200 ml kiselog mleka
1 kesica praška za pecivo
100 gr šećera u prahu

Priprema: Jaja penasto umutite mikserom, a zatim dodajte kiselo mleko i nakon njega brašno zajedno sa praškom za pecivo. Izmiksajte tako da dobijete celovitu masu bez grudvica. U vrelo ulje kašikom sipajte smesu i pecite dok ne porumene.

Ovako pripremljene krofne sa kiselim mlekom pospite sa šećerom u prahu, a po želji mogu da se jedu i sa slanim dodacima

Kakva su iskustva čitalaca sa zdravim mlečnim napitkom

Prenosimo vam komentare naših čitalaca:

Pošto smo morali da radimo na otvorenom tokom letnjeg perioda, znao sam da ću kad-tad imati problema sa izlaganjem suncu. Iako tokom dana nisam osetio ništa, tek uveče sam primetio da imam pojačano crvenilo po rukama i pokušao sam problem da rešim kremom za telo. Kako to nije pomagalo, supruga mi je preporučila kiselo mleko protiv opekotina koje mi je momentalno donelo osećaj olakšanja, a crvenilo se povuklo posle par sati. – Igor, 40
Nakon novogodišnjih praznika imala sam dosadan višak kilograma koji sam želela što pre da eliminišem. Kako sam htela da nađem brzo a zdravo rešenje, prijateljica mi je rekla da je dijeta sa kiselim mlekom najbolji način za postizanje mog cilja. Dva puta sam ponovila ovaj metod ishrane i uspela sam da oslabim čak 6 kilograma koji se posle nisu vratili! – Jovana, 26
Dodatni saveti i uputstva





Kao što ste videli, kiselo mleko za zdravlje i lepotu predstavlja sjajan izbor. Sigurno će vas oduševiti i činjenica da ga možete koristiti i pri uklanjanju šminke. Dovoljno je da ga vatom ili puferom nanesete na lice i jednostavno očistite kožu. Ovaj metod će vam uštedeti novac, a lice će vam biti čisto i imati prirodan svež izgled.

Posebno je pogodno za osobe koje su intolerantne na laktozu, a ujedno blagotvorno deluje i na sam želudac. Čak iako ste netolerantni, a želite sebi da priuštite namirnicu koja je bogata kalcijumom i vitaminima, kiselo mleko je idealno rešenje za vas. Poboljšaćete probavu, a sigurno ćete izgubiti i višak kilograma što će doprineti tome da se osećate sjajno i zdravo!

Pošto sadrži visok nivo vitamina B, kiselo mleko za mršavljenje predstavlja pun pogodak, jer pospešuje probavu i podstiče smanjenje telesne težine. Veliki plus za ovaj mlečni proizvod predstavlja njegova dostupnost i cena, pa ga je lako pronaći u svakom marketu.

Preuzeto sa stranice: http://dijetamesecevemene.com/zdrav-zivot/kiselo-mleko-kao-lek-kalorije/

0 komentari:

Objavi komentar