Subscribe:

nedjelja, 9. travnja 2017.

Šumska jagoda kao lijek



Šumska jagoda, smokvica, prava rdeča jagoda – FRAGARIA VESCA
Šumska jagoda je vrlo poznata višegodišnja biljka, koja se susreće često u velikom mnoštvu u šikarama, šumskim sječinama, uz rubove šuma, gotovo na svim područjima. Iz razvijenog podanka tjeraju listovi sa dugom peteljkom.

Listovi se sastoje iz tri listića, koji su po obodu pilasto nazubljeni, pokriveni dlakama i sa donje strane svjetlije boje.
Pravilni bijeli cvjetovi nalaze se na dugim drškama.
Crveni sočni plodovi slatka su i aromatična okusa, te služe za uživanje kao vrlo zdravo voce.
Biljka se razmnaža vriježama, koje pužu vodoravno po zemlji, ukorjenjuju se i stvaraju nadzemne dijelove biljke.




Biljka je visoka do 15 cm, a cvate od IV—VI mj.
Sabiru se listovi potpuno razvijeni i zdravi (Folia Fragariae).
Sušenje listova obavlja se na sjenovitom i zračnom mjestu.
Osim listova sabire se u proljeće, a naročito u jesen i podanak (Rhizoma Fragariae).
Podanak se očisti od nadzemnih dijelova zemlje i drugih onečišćenja, te se suši na toplom mjestu. Iza kako je podanak osušen ponovno se pretrese, da bi se očistio od ostataka zemlje.
Od 4—5 kg svježih listova dobije se 1 kg suhe droge, a od 3—4 kg korijena dobije se 1 kg suhog.
Šumska jagoda kao lijek
Šumska jagoda sadrži treslovine, pa se upotrebljava kao sredstvo koje steže i čisti krv, protiv proljeva i drugih bolesti.
Inace služi i kao caj za uživanje.

GUSTA KRV – JAKA KRV (ZA SMANJENJE)
Jesti pre doručka, ručka i večere po 200 grama jagoda (Fragaria vesca).
Jagode treba dobro oprati i od plesni očistiti.
*
Uzeti 2 supene kašike sitno iseckanog lista i korena jagode (Fragaria vesca) i po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista ružmarina (Rosmarinus officinalis) i lista i cveta podubice (Teucrium chamaedrys).
Sve to izručiti u 7 del proključale vruće vode.
Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka.
Procediti i piti tri puta dnevno po 2 del pre jela.

ISPADANJE ZUBA – PRIRODNI LEK
Uzeti po 2 supene kašike svežeg lista kupine (Rubus fruticosus) i lista jagode (Fragaria vesca) i 2 supene kašike meda.
Sve to dobro izmešati i od toga napraviti lopticu. Pred spavanje žvakati ovu lopticu i progutati.
NAPOMENA: Koristiti recepte po 5 dana.

PRIRODNI LEK ZA SLEZINA – OPAKO OBOLJENJE
Za vreme trajanja ove bolesti javljaju se jaki bolovi sa leve strane ispod rebara, sa prekidima. Bolovi su ponekad toliko jaki da izazivaju nesvesticu. Leci se upotrebom sledećih čajeva:
Prvih 7 dana:
Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista i cveta kičice (Erythraea centaurium), cveta i lista hajdučice (Achillea millefolium), lista i korena jagode (Fragaria vesca), lista u pupoljku kupine (Rubus fruticosus), cvetova zove (Sambucus nigra), lista nane (Mentha piperita) i cveta i lista ivanjskog cveća (Galium verum), Sve to izručiti u 1,4 listra proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti u toku dana po 2 del, pre i posle jela. U svaku čašu izručiti po 4 grama (kafene kašičica) polenovog praha, koji se dobije iz cvasti kukuruznih resa.
U 10 sati pre podne i 16 sati popodne pojesti po dve pečene jabuke dobro zaslađene šećerom.
Držati strogu dijetalnu ishranu:
Za doručak jedna šolja mleka od 2 del s 1 supenom kašikom šećera i parčetom jučerašnjeg hleba pečenog na plotni. Pre ručka popiti 2 del čaja. Za ručak supa od povrća bez mesa. U tanjir supe izrezati 100 grama sveže teleće (sirove) i zdrave džigerice. To pojesti sa parčetom jučerašnjeg hleba, pečenim na plotni. Ležati veoma mirno. Ustajati samo po potrebi. Večera: krompir-pire sa mlekom (kao cicvara) i tanjir supe od povrća sa 100 grama sitno iseckane sveže, zdrave i mlade teleće džigerice. Za ovih 7 dana uvek pripremiti dijetalnu ishranu. Ne smeju se jesti zapaprena, zabiberena, zaljućena, zamašćena, zasoljena i zakiseljena jela. Ne sme se pušiti ni piti alkohol.
Sledećeh 8 dana:
Uzeti 2 supene kašike sitno iseckanog nadzemnog dela dimnjače u cvetu (Fumaria officinalis) i 1 supenu kašiku lista koprive (Urtica dioica). Sve to izručiti u 7 del proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti po 2 del sa po 5 grama polenovog praha (koji se nalazi u cvasti kukuruzne rese) pre doručka, ručka i večere.
Posle doručka, ručka i večere piti ovaj čaj:
Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista, cveta i pupoljka kantariona (Hypericum perforatum), rizoma sa korenom pirevine (Triticum repens), korena ili lista maslačka (Taraxacum offidnale), lista, cveta i pupoljka podubice (Teucrium chomaedrys), cveta i lista ivanjskog cveća (Galium verum) i lista i cveta majčine dušice (Thymus serpyllum). Sve to izručiti u 1 litar proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Procediti i piti posle jela.
Pored obaveznog držanja dijetalne ishrane za svaki ručak i večeru koristiti zelenu salatu (Lactuca sativa) salatu od cvekle, mladog kupusa ili od mrkve — šargarepe začinjenu maslinovim uljem, kimom (Carum carvi), plodom anisa (Pimpinella anisum), plodom morača (Foeniculum vulgar e) i malo limunovog soka (Citrus medica). Takođe se može u toku dana popiti sveže isceđeni sok šargarepe (Daucus carota), najviše do 200 grama dnevno.
Sledećih 5 dana:
Uzeti po 2 supene kašike sitno iseckanog rizoma slatke paprati (Polypodium vulgare) i cveta i lista kantariona (Hype-ricum perforatum) i po 1 supenu kašiku sitno iseckanog nadzemnog dela troskota (Polygonum aviculare), lista i pupoljka breze (Betula alba) i lista pelena (Artemisia absinthium). Sve to izručiti u 1,2 litra proključale vruće vode. Ostaviti poklopljeno dva sata izvan štednjaka. Pro-cediti, zasladiti medom po želji i piti svaki sat po 1 del. U svaku čašu izručiti četvrtinu kafene kašičice polenovog praha.



Ima ga na cvasti rese kukuruzne stabljike u doba sazrevanja.
U 10 i 16 sati pojesti po dve pečene, nakisele jabuke, zaslađene s malo meda. Držati i dalje dijetalnu ishranu. Jesti pečene pileće džigerice na žaru, kuvano belo pileće i ćureće meso (da nije masno), pire od krompira i graška, uz obaveznu zelenu salatu začinjenu kimom, moračem anisom, malo zejtina i jednom supenom kašikom limunovog soka. Jesti pite od bun-deve, koprivinog lišća, zelja i spanaća.
Narednih 20 dana:
Uzeti po 1 supenu kašiku sitno iseckanog lista nane (Mentha piperita), lista ili korena maslačka (Taraxacum offidnale), lista i cveta kičice (Erythraea centaurium), zrelih plodova žutike (Berberis vulgaris), korena vodopije (Cichorium intybus), lista koprive (Urtica dioica), nadzemnog dela troskota (Polygonum aviculare) i lista i cveta hajdučice (Achillea millefolium). Sve to izručiti u 8 del vode i 6 del belog vina. Kuvati na štednjaku 1 sat da ne dođe do ključanja. Skloniti lonac u stranu. Ostaviti ga poklopljenog dva sata. Procediti i zasladiti medom. Piti u toku dana samo pola litra.
Takođe je korisno nakon doručka, ručka i večere popiti po 1 del šire od grožđa. Između ručka i večere potrebno je popiti 1 del soka od mušmula (Mespilus germanica). Hranu treba poboljšati. Koristiti što više povrća i živinskog mesa. Uz svaki obrok obavezno jesti zelenu sasatu (Lactuca sativa) začinjenu kimom, anisom, moračem, s malo zejtina i limunovog soka. Od prvoga dana lečenja piti dnevno po 1 del soka od šargarepe (Daucus carota), pre i popodne.
NAPOMENA: Za sve vreme držati dijetu. Nikako jesti i piti vruće, masno, ljuto i kiselo, suhomesnate i konzervisane proizvode.

Izvor: ljekovitobilje.info

0 komentari:

Objavi komentar