Subscribe:

petak, 7. travnja 2017.

Maslačak – Zdravstvene prednosti – Prirodni lijekovi



Gorak ukus lišća maslačka ukazuje da je bogat fitonutrijenatima, koji su korisni za jetru jer pomažu u eliminiranju toksina. Maslačk se već desetljećima koristi kao salata, ali mogu se koristiti i drugi dijelovi biljke. Maslačak je poznat po svojim nazubljenim, tvrdim i grubim listovima, ali posebno cvijet, koji je žute boje. U prirodni vijetar vrlo lako raznosi sjemenke maslačka.
Maslačak sadrži sljedeće hranjive tvari:
Ugljikohidrate
Vitamin B
Vitamin C
Beta karoten
Kalij
Flavonoinds
Oleinska kiselina
Olinoleinska kiselina
Tanini
Koje dijelove maslačka možete koristiti kao lijek?
Proljeće je najbolje vrijeme za branje mladih listova maslačka koje možete koristiti za salatu. Ujedno možete ostaviti lišće maslačka da se osuši pa kasnije koristiti za pravljenje čaja.

Korijen maslačka trebate skupljati tokom ljeta i jeseni a čuvati u staklenim posudama koje ćete dobro zatvoriti poklopcem.

Listovi maslačka
Oni su poput špinata i jedu se sirovo. Listovi maslačka imaju prilično gorak okus nakon što dosegnu određenu dob, to je razlog zašto smo savjetujemo da berete mlade listove maslačka.

Cvijet maslačka
Pupoljke cvjetova maslačka,možete kiseliti u soli i octu. Onda ih tada možete peči ili dodati malo u salate.

Korijen maslačka
Korijen maslačka možete koristiti za pravljenje ljekovitog čaja.

Ljekovite prednosti maslačka
Prirodni lijek za Dijabetes
U Europi maslačak često koriste dijabetičari. Korijenje sadrži lako probavljivi šećer.

Liječenje problema sa infekcijama bubrega i mokraćnih kanala
U Francuskoj, ova biljka često naziva „pissenlit” (koji prevodi izravno „piškiti u krevet”). To je zato što maslačak se koristi za dugo vremena da stimulira rad bubrega.

Maslačak također pomaže u liječenje infekcija mokraćnih kanala. To je izvrstan diuretik koji ne uzrokuje gubitak kalija, što je slučaj kod većine drugih diuretika.

Poboljšava rad probavnog trakta
To je blagi laksativ, gorak tonik koji potiče apetit kod pacijenata koji se oporavljaju od bolesti. Povećava proizvodnju žuči i ublažava zatvor.




Detoksikacija jetre
Maslačak se preporučuje za uklanjanje toksina koji se akumuliraju u tijelu. Prema tome, to se odnosi na dobro zdravlje jetre. Ova biljka se koristi za liječenje hepatitisa, žutica i raka ili tumora jetre.

Maslačak također ima svojastva za čišćenje krvi.Također čisti krv od masti (kolesterola) i mokraćnih kiselina.

Maslačak za ljepotu i njegu
Maslačak se već nekoliko godina koristi za liječenje akni, ekcema ili psorijaze i ostalih kožnih bolesti.

Čaj od šačice cvjetova maslačka, prelijte sa jednom šoljom kipuće vode. Ostavite da se ohladi. To će biti savršeno sredstvo za čišćenje rana na koži.

Liječenje anemije
Maslačak ima značajnu količinu željeza u lišću, a može se koristiti za sprečavanje ili liječenje anemije . Također omogućuje tijelu da se da nadoknadi željezo koje je izgubilo radi nekoga zdravstvenog stanja.

Pomaže kod zdravlja očiju
Pojedincima koji pate od slabog noćnog vida, maslačak radi svojih ljekovitih tvari će biti od pomoći i pomoći poboljšanju zdravlja očiju.

Maslačak za liješenje proširenih vena i hemoroida
To je zbog tanina. On ima opuštajuće i smirujuće osobine, ublažava vanjske ili perifernih probleme sa cirkulacijom, kao što su proširene vene i hemoroidi.

U tim slučajevima, bilo bi dobro da se sjedite u kadu s tekućinom izrađene od jedne šake lišća maslačka.

Prirodni lijekovi od maslačka
Ljekoviti SIRUP OD MASLAČKA – Kako napraviti?
Uzberite 400 žutih cvjetova maslačka. Prelijte ih sa 3 litre hladne vode i staviti kriške od 4 limuna i 4 naranče. Ostavite 24 sata. Zatim procijediti kroz gazu i dobivenu tekućinu stavite u lonca. Dodajte 2 kilograma šećera i često miješajte, kuhajte oko sat i pol nakon što je tekućina provrije. Trebali bi dobiti gusti sirup.

Zatim smanjite toplinu i sipajte vrući sirup u vruće staklenke koje ste prethodno sterilizirane. Sirup od maslačka koji je gušće teksture često se nazivd Med. Odličan je za uklanjanje simptoma prehlade, kašalj, bronhitis … Uzmi ga na žličicu. Te je super za djecu, tako da ne bojte davati svojoj djeci svaki dan.

Čaj od cvjetova maslačka
Od maslačka možete pripremiti i čaj. Izaberite cvjetove od maslačka i osušite ih. Od osušenih cvjetova maslačka uvijek možete napraviti čaj. Također možete dodati med, što će obogatiti ljekovita svojstva čaja od cvjetova maslačka, ali nemojte zaboraviti da nikada ne dodajete med kada je čaj vruć niti metalnom žilicom. Koristite drvene.

Čaj od korijena maslačka za liječenje raka
Da je maslačak toliko ljekovit, ne tako davno to su otkrili znanstvenici, da korijen maslačka može izliječiti rak. Ako želimo sačuvati korijen maslačka dobro bi bilo da ga osušimo. Prije sušenja korijen maslačka trebate pažljivo oguliti i isjeckati na jednake komadiće. Nakon toga osušite korijen maslačka na svježem zraku. Korijen maslačka stavite na površinu koja se nalazi u hladnom i suhom mjestu sa dobrim protokom zraka. Sušenje korijena maslačka traje od 3 do 14 dana, a vi ćete prepoznati kada je suh jer postaje krhak pod prstima. Suhi korijen maslačka ima dosta ljekovitih svojstava i obavezno ga čuvajte u staklenci na tamnom i suhom mjestu.





Korijen maslačka čisti jetru, žuč, bubrege, limfne sudove i bubrege,sve toksine iz tijela šalje u mokraću. Korijen maslačka se koristi za liječenje mnogih bolesti, kao što su zatvor (konstipacija op.a.), čisti kožu od akni, edem, itd, liječi artritis, reumu, hepatitis, žučnih kamenaca. Korijen maslačka je izuzetno dobar za ženske bolesti, osobito u prevenciji i liječenju raznih bolesti dojki, kao što su ciste, raka, raznih tumora i problema s dojenjem i majčino mlijeko.

Recept za čaj od korijena maslačka
Pomiješajte 30 grama suhog korijena maslačka sa 60 grama svježeg te smjesu prelijte sa 2,5 decilitara vode u što dodate prstohvat soli. Pustite tekućinu da provri, prekrijte posudu i lagano kuhajte 20 minuta. Nakon kuhanja, sadržaj procijedite, te pijte po tri šalice “čaja” dnevno.

Salata od maslačka
Mnogi ljudi ne znaju da je ova divlja biljka je jestiva. Ako imate priliku da uberete mlado lišće od maslačka, možete ga dodati u salate, omelete, ili čak napraviti umak s njima. Važno je napomenuti da ima malo gorak okus koji je upravo ono što potvrđuje svoja svojstva za zdravlje jetre.

Pupoljci od maslačka – dadatak za salatu
Vrlo zanimljiv recept je je da skupite pupoljke cvjetova maslačka i stavite ih u ocat. Zatim dodajte ih u salate i biti iznenađeni kako je ovo ukusno.

Maslačak – Mjere opreza – Nuspojave
Obično nema puno negativnih nuspojava kada konzumirate maslačka, osim alergije kože ili ekcema. Ako pojeli puno maslačka, mogli bi doživjeti proljev, žgaravicu, ili probleme sa želucom.

Svježe stabljike maslačka mogu izazvati intoksikaciju kod djece. Nije preporučljivo koristiti maslačak tinkture tijekom trudnoće ili dojenja zbog svoje visoke razine alkohola. U tom slučaju, najbolje je pojesti mali dio biljke bilo svježe ili sušene.

Izvor: http://zenstvena.com/maslacak-zdravstvene-prednosti-prirodni-lijekovi/

0 komentari:

Objavi komentar