Subscribe:

ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

ČEŠKE BUHTLE...Miris božanstven, ukus otmen, struktura svilenkasta... Dok je mlaka, ova buhtla je savršenstvo!



Sastojci:
400 g brašna
200 + 50 g putera
5 jaja
125 ml toplog mleka


  20 g svežeg kvasca
2 kašike šećera
1 ravna kašičica soli
strugana korica jednog limuna
džem, za punjenje
prah šećer + vanilin šećer, za posipanje

Postupak:
1. Odvojiti žumanca od belanaca - za testo nam treba pet žumanaca i dva belanca, ostala tri belanca su višak. Od dva belanca umutiti čvrst sneg.
2. Kvasac otopiti u toplom mleku, dodati dve kašike šećera i ostaviti da zapeni po površini.
3. U posudi za mešenje mikserom umutiti 200 g omekšalog putera sa 5 žumanaca. Mleko sa kvascem sipati preko umućenog putera, a odmah zatim sipati i brašno, kašičicu soli, struganu koricu limuna i dobro varjačom umesiti. Na kraju dodati sneg od belanaca i mesiti testo varjačom dva-tri minuta. Dobijeno testo će biti veoma lepljivo i meko, a po izgledu sjajno i svilenkasto. Posudu sa testom pokriti plastičnom folijom i ostaviti  je u frižideru nekoliko sati. Za to vreme puter u testu će se stegnuti, što će obezbediti čvrstinu potrebnu za iole komotan rad.


  4. Rashlađeno testo izručiti na radnu površinu dobro posutu brašnom, pa posuti malo brašna i po testu sa gornje strane. Razvaljati pravougaonik približno 25 x 33 cm, razrezati na 12 kvadrata (stranice ~8 cm), na sredinu svakog spustiti punu kašičicu džema, pa kvadrate testa zatvariti skupljanjem ivica kao "džakčić", ili drugom tehnikom koja vam je zgodna, formirajući kugle. 50 g putera otopiti, dno okruglog pleha prečnika 25 cm obložiti papirom i premazati sa malo otopljenog putera, složiti buhtle šavom na dole i obilno ih premazati ostatkom otopljenog putera odozgo i između. Pokriti plastičnom folijom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste. Ovo ume da potraje, jer hladnom testu treba više vremena da se razbudi, plus velika količina masnoće usporava ovaj proces, čak i u nerashlađenom testu. Ja sam pleh stavila preko radijatora, dakle na baš toplo mesto, dok nisam videla da je značajno uvećalo zapreminu.
5. Peći na 180°C oko 25-30 minuta, ostaviti da se malo ohladi, posuti prah šećerom prethodno pomešanim sa kesicom vanilin šećera. Neposredno pred služenje posuti još malo, ako je prethodni šećer "nestao" (upio ga puter s površine).

Izvor:coolinarka.com

0 komentari:

Objavi komentar