Subscribe:

utorak, 11. srpnja 2017.

Konopljika – biljka za žensku plodnost



Konopljika, šibika, divlji papar, fratarski papar, Vitex agnus castus je biljka o kojoj se sve više govori. Napravila je veliki povratak na fitoterapijsku scenu prije 7-8 godina kada je bila opisivana kao čudotvorna biljka za „začeće“ koja pomaže neplodnim ženama.




Tada se još u medijima svrstavala pod općeniti naziv „mediteranske“ biljke jer je zapravo kod nas bila relativno nepoznata tj.nije se previše koristila u tradicionalnoj fitoterapiji na našim prostorima. Što je šteta, jer konopljika je samonikla biljka Hrvatske koja raste cijelom dužinom naše obale a najviše je ima u Dalmaciji.

Većinom raste u obliku srednje velikih grmova no može s dovoljno zemlje izrasti u pravo malo stablo. Najveće koje sam vidjela je bilo visoko oko 4 m, ima bujno zeleno lišće s karakterističnih 5 „prstića“ a u vrijeme cvatnje prekrasne ljubičaste velike cvjetove slične cvijetu jorgovana.

Iako se u prošlosti koristio i njen cvijet i list danas se najčešće koristi samo zrelo sjeme od kojeg se najčešće radi tinktura. Kažem najčešće jer se od nje koristiti i eterično ulje i prah. Suho zrnje ima papren miris i okus i u prošlosti (pogotovo u Staroj Grčkoj i Starom Rimu) koristila se samljevena umjesto skupog papra. Naziv fratarski papar dobila je jer su je fratri sadili u srednjovjekovnim vrtovima da bi lakše izbjegli potrebu za tjelesnim kontaktom. Na glasu je da na žene djeluje kao afrodizijak a na muškarce kao anafrodizijak.

Konopljika sadrži flavon kasticin, eterično ulje, iridoidne glikozide agnozid i aukubin, cineol, sabinen, te razne masne i mineralne tvari. Ovo je jedna od biljaka koja je detaljno ispitana modernim istraživačkim metodama koje su potvrdile njenu djelotvornost.

konopljika-tinktura-gdje-kupiti-cijena-primjena



Ona potiče hipofizu da proizvodi više luteinizirajućeg hormona (LH) čime se smanjuje folikulostimulirajući hormon (FSH) ali i visina prolaktina. Ovo je bitno jer je u skoro 40 posto amenoreja (prestanka menstruacije) prolaktin povišen, te ne dopušta prirodan balans progesterona i estrogena, a same amenoreje su vrlo čest pokazatelj disfunkcije jajnika.



Također možemo reći da je konopljika „progesteron – like“ biljka, ona vrlo brzo i efikasno balansira spolne hormone, i da, zaista pomaže kod nekih oblika neplodnosti. Ja osobno poznajem više žena koje su zatrudnjele nakon što su uzimale tinkturu konopljike. U Njemačkoj je široko rasprostranjena i odobrena njena upotreba kod neplodnosti.

Danas se vrlo često koristi je za smanjivanje simptoma PMS-a u obliku akni, napuhnutosti i emocionalne osjetljivosti.

Ona smanjuje bol kod menstruacija i regulira količinu krvi kod obilnih menstruacija. Regulira funkcioniranje jajnika i menstrualni ciklus, potiče ovulaciju te u isto vrijeme vrlo djelotvorno pomaže smanjenju cisti na jajnicima i u maternici (estrogen uvjetovani miomi).

Koristi se i kod bolnih i upalama sklonih grudi, endometrioze, jača imunitet maternice, djeluje protuvirusno i protubakterijski te je u potpunost podržavajuća za ženske reproduktivne organe. Uputno ju je koristiti kod slabog imuniteta maternice i HPV-a.

Iako se mogu kupiti biljne tablete napravljene od njezinog ekstrakta i/ili eteričnog ulja mislim da je šteta da ne iskoristimo samoniklu konopljiku koja raste uz našu obalu i od nje napravimo tinkturu. Tijekom listopada, je savršeno vrijeme za sabiranje njenog sjemena koje treba biti potpuno zrelo i suho.

Kontraindikacije: konopljika se ne smije uzimati tijekom trudnoće, u kombinaciji s hormonskom terapijom (jer je i sama biljna hormonska terapija), s kontracepcijskim tabletama, tijekom uzimanja antitumorskih hormonskih lijekova, za vrijeme in vitro oplodnje, antipsihotika. Rijetko (jer ima u sebi dosta eteričnih ulja) može teško pasti na želudac ili izazvati dermalnu alergiju u obliku svrbeža.

Konopljika može rasti i u unutrašnjosti naše zemlje na mjestu zaklonjenom od vjetra koju ćemo preko zime malo zaštititi. Voli puno vode i potpuno sunce.

Konopljika samoniklo raste u čistom kamenu na samoj obali mora ali taman na centimetar toliko daleko od njega da ju valovi ne zapljuskuju.

Tinktura protiv neplodnosti: potpuno suho i zrelo sjeme sabiremo s biljke, napunimo njime do polovine čistu teglu i nalijemo do vrha jaki domaći alkohol. Zatvorimo i pustimo da stoji na toplom mjestu. Svakodnevno protresemo. Nakon 4 tjedna tinkturu procijedimo i spremimo u tamne staklene bočice. Najčešće se uzima 3 puta dnevno po 30 kapi rastopljeno u pola čaše vode.

Izvor: Martina Bogdanić, fitoaromaterapeutkinja

0 komentari:

Objavi komentar