Subscribe:

utorak, 18. listopada 2016.

MEKANA I MIRISNA POGAČA


Priprema nije zahtevna, a ni sastojci. Ukus – fantastičan!! Mekana,…duša jedna…
Sastojci:
600 gr brašna
1 suvi kvasac 10 gr ili 15 gr svežeg
3 dcl mleka
1 dcl ulja
1 kašikica šećera
2 – 3 kašikice soli



1 jaje
I još:
100 gr margarina
2 dcl kisele pavlake
1 – 2 žumanca
mak, susam, seme lana ili dr. za posipanje
krupna so (ako želite)
Ako želite, pogaču možete umesiti ručno, a možete i mikserom. Ja biram ovo drugo. Lakše mi je tako, a lepo se umesi testo. Takodje, ja se držim suvog kvasca u zadnje vreme, a vi možete koji želite.
Gotova pogača je prečnika oko 30 cm.

Priprema:
1
Dakle, ugrejte mleko da bude mlako, pa u njega sipajte sipajte suvi kvasac ili izmrvite sveži. Dodajte šećer, promešajte i ostavite da kvasac nadodje iliti zapeni.
2 Sipajte mleko sa kvascem u dublju posudu, dodajte jaje, ulje, so. Lagano mikserom izmešajte. Nakon toga, dodajte brašno i umesite testo da bude glatko. Dobićete nešto mekše testo. Testo stavite u čistu, blago nauljenu posudu, okrenite ga sa svih strana, prekrijte posudu streč folijom i ostavite da testo naraste na duplu veličinu.



3 Kada je naraslo testo, podelite ga na 4 jufke i oblikujte ih u 4 lepe lopte. Razvijte prvu jufku u krug veličine oko 25 cm (kako budete slagali ostale slojeve, ovo će se malko razići – odatle onih krajnjih 30 – tak cm). Stavite razvijeno testo na papir za pečenje koji ste postavili u tepsiju. Na taj, prvi krug, nasecite 50 gr margarina. Razvijte drugi krug, stavite preko prvog, premažite ga kiselom pavlakom. Kada budete stavljali ovaj drugi, možda nije loše da ga stavite tako da ivice donjeg malo vire, jer prvi sloj na kraju hvatate sa poslednjim. Drugi krug premažite kiselom pavlakom. Razvijte treći krug, stavite na drugi, pa na njega naseckajte ostatak margarina. Konačno, razvijte četvrti krug i stavite preko trećeg.
4 Sada, kada ste poslagali sve slojeve, prstima uštipnite gornju jufku i donju, tako da se zalepe i pogača zatvori. Rasecite pogaču po sredini kao zvezdu, ali tako da je ne rasečete do dole. Premažite je žumancem (meni je trebalo 2 komada), pa pospite makom, susamom, lanom ili sl. Ja sam još posula sa krupnom solju, jer mi se to jako dopada i na izgled i na ukus
5 Stavite pogaču na 200°C da se peče. Trebaće nekih 30 – tak minuta, ali kada vidite da je porumenela koliko ste želeli, stavite preko nje parče papira za pečenje, da vam ne izgori odozgo. Kada je pečena, izvadite je iz tepsije i ostavite 15 – tak minuta da se malo prohladi. Nasecite je na manju parčad i poslužite uz neku ukusnu čorbicu, bilo gotovu ili domaću .Prijatno i uživajte u ovoj divnoj pogači!

Izvor: coolinarka.com

0 komentari:

Objavi komentar